«2024 Any Estellés». Opinión de Silvia Anna. Compromís

Aquest any commemorem el centenari del naixement del poeta valencià Vicent Andrés Estellés, potser el millor poeta valencià junt a Miguel Hernández del segle XX, i un dels millors de la poesia valenciana de tots els temps.

El PSOE, amb el suport del nostre partit, aleshores la UPV, així ho va considerar allà per l’any 88 i l’Ajuntament de Novelda li va concedir la medalla d’or de la ciutat en homenatge a la seua obra literària i al seu compromís amb la nostra llengua. El premi d’honor de les lletres catalanes i el premi d’honor de les lletres valencianes concedits per la Generalitat de Catalunya i per la Generalitat Valenciana respectivament, entre altres molts premis, han fet honor a la seua obra.

Poeta prolífic amb poemaris magnífics com ara “Les pedres de l’àmfora, Recomane tenebres, La clau que obri tots els panys o el Llibre de meravelles”, amb un llenguatge popular i senzill que el fan molt pròxim al lector. Una obra poètica reconeguda per la crítica i estudiada en universitats de molts països. El mateix rei Felip VI ho reconeixia públicament fa unes setmanes fent seus uns versos del poeta.

Un poeta que, per motius  polítics, no ha sigut homenatjat com correspon  a un escriptor d’esta categoria per la Generalitat Valenciana del PP que, de la mà de Vox, ni tan sols han declarat aquest any com Any Estellés. Algú s’imagina que deixaren a un escriptor de la talla d’Estellés però amb l’obra escrita en castellà sense el merescut homenatge? A Estellés cap recurs destinat per la Generalitat del PP. Ha hagut de ser la societat civil amb la col·laboració de molts ajuntaments valencians, entre els quals hi ha el de Novelda a proposta de Compromís, qui ha teixit una xarxa cultural anomenada Plataforma Cent d’Estellés que ha organitzat tot un seguit d’actes per a commemorar els 100 anys del naixement del poeta.

Molts ajuntaments han organitzant al llarg de l’any actes de tota mena: concerts, lectures de poemes, exposicions, conferències sobre la vida i la poesia d’Estellés per tal de fer difusió de la seua obra. Pobles veïns com Monòver, Petrer o el Pinós han preparat multitud d’actes culturals per tal de difondre la seua poesia. L’Ajuntament de Novelda, malauradament, no han estat capaços d’organitzar ni un sol acte cultural en tot el que portem d’any, bé, aquesta mateixa setmana hem pogut veure alguns mupis amb versos del poeta, acció completamente insuficient. Això i una xerrada aprofitant el 9 d’Octubre. Pobra celebració. Esperem que en el que queda d’any es posen les piles i organitzen una setmana cultural com cal.

Otras noticias de interés

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí
Captcha verification failed!
La puntuación de usuario de captcha falló. ¡por favor contáctenos!
7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,670SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias