Després de la consulta a les famílies per triar en quina llengua volen que estudien les seues filles i fills, hem vist que a Novelda, les dues terceres parts de famílies que aposten per l’educació pública, aposten per una educació en valencià. No podem dir el mateix dels centres concertats…
En un context polític amb una extrema dreta disposada a carregar-se la nostra llengua i un Partit Popular que li segueix el joc, podem valorar el resultat amb certa esperança. Tot i que com estem veient, l’aplicació d’esta llei es fa a conveniència d’una Conselleria que no la vol aplicar als territoris castellanoparlants on un alt percentatge ha decidit que estudiar valencià pot ser un clar avantatge per al futur dels seus fills, de manera que incompleix la seua pròpia llei. Estem, per tant, davant d’una Llei que amb l’excusa del bilingüisme i els criteris tècnics que defén el conseller Rovira, amaga un atac més a la nostra llengua, cada dia més minoritzada i arraconada. L’objectiu no és altre que fer servir la llengua com a eina de confrontació.
De fet, encara no se sap res de com s’aplicarà esta llei, ni els centres, ni el professorat ni les famílies tenen instruccions clares de com procedir. Després de la consulta hi ha hagut nombroses al·legacions per errades del sistema, confusió entre les famílies, gent que no tenia clar el funcionament de la consulta. Les escoles han de reorganitzar-se sense tenir clars quins són els criteris que han de seguir, al remat, un poc trellat des del mateix inici.
Senyora regidora d’educació i senyor regidor de normalització lingüística, hem vist el posicionament d’altres ajuntaments governats pel seu partit en defensa del valencià. Des de Compromís per Novelda trobem a faltar eixa defensa per la seua part, ja que l’ajuntament és responsable de la promoció de la nostra llengua, cal un posicionament ferm i clar. És indiscutible que esta consulta té criteris polítics i no tècnics, i per això és urgent eixe posicionament i visibilitat.
Des del nostre partit, vos convidem a reflexionar qui són realment els que volen capitalitzar amb esta Llei, els que busquen la confrontació i la separació de l’alumnat en funció de la llengua o els que la defenem perquè forma part de nosaltres i de la nostra identitat com a poble.
Berta Galiana Paredes.