El Ayuntamiento acoge el acto institucional del 9 d’octubre

Como cada año, la sala de plenos del Consistorio noveldense acogió el acto institucional del 9 d’octubre donde alcalde, concejales y público asistente canta el himno de la Comunidad Valenciana tras el discurso de Mariano Beltrá donde se recuerda la entrada de Jaume I El Conquistador, en 1238, después de la rendición de los musulmanes

Alcaldes y todos los concejales, a excepción de la presencia de Víctor Cremades, que no pudo asistir por enfermedad, se citaron en el salón de plenos del Ayuntamiento de Novelda para celebrar el 9 d’octubre, día de la Comunidad Valenciana.

Público presente, junto a alcalde y concejales, cantaron el himno de la Comunidad Valenciana tras la lectura de Mariano Beltrá que introdujo el acto: “Hui fa set cents setanta anys des de que Jaume I el Conqueridor entrava en la ciutat de València, data històrica per a recordar. El mateix any de 1238, les tropes de Jaume I ocuparen el Grau de València. Els musulmans, en senyal de rendición, van desplegar sobre les muralles un llenç sobre el qual havien pintat les quatre barres roges de la senyera de la Corona d’Aragó. (…) Són estos fets, en definitiva, les postres arrels, allò que hui ens ha fet valencians i valencianes, portadors d’una llengua comuna que parlem quasi huit milions de persones a quatre països d’Europa : Espanya, França (en el Rosselló i la Cerdanya), Andorra i Itàlia (en L’Alguer, a l’illa de Cerdenya).

És un dia important, perquè commemorem el triomf de Jaume I, el rei que va fer possible que el Regne de València es dotara d’unes lleis i unes institucions pròpies que, després d’una llarga etapa en què van ser suprimits per la força de les armes (recordem que Felip V va abolir els furs després de la Guerra de Successió, assimilant les nostres lleis a les de Castella) han tornat amb força amb l’arribada a Espanya de la democràcia, cosa, a mes va acabar amb la oficilitat de la llengua valenciana, relegant-la a l’esfera familiar i popular”.

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,460SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES