Cultura porta a Novelda la exposició que honra la memòria dels republicans represaliats al règim franquista

La Comissió Cívica per a la recuperació de la memòria històrica ha organitzat una mostra d’obres de cent artistes alacantins i de tota Espanya amb reconegut prestigi internacional, per tal d’obtenir fons i crear al Port d’Alacant, l’escenari d’un cruent desenllaç, un monument que “honre la memòria dels republicans que esperant els vaixells de l’exili que no van arribar mai, els van fer presoners i enduts al Camp dels Almendros, al Castell de Santa Bàrbara, la Plaça de Bous, i a altres camps de concentració com el d’Albatera; i les dones i xiquets, als cinemes. Molts van ser afusselats; altres van passar anys en presó”, ha explicat el pintor i membre de la Comissió Cívica, Mario Candela Vicedo. Aquesta organització està tenint dificultats per dur a terme la seua tasca, ja que no rep cap resposta de la direcció del Port i l’Ajuntament alacantí li ha donat la negativa sense justificació en la sol•licitud per insertar un Memorial del Camp dels Almendros

El regidor de Cultura, Víctor Cremades, inaugura el dimecres 16 de gener a les 20 hores de la vesprada en la Casa de la Cultura, la exposició ‘100 artistes solidaris’ organitzada per la Comissió Cívica per a la recuperació de la memòria històrica. Es tracta d’una mostra d’art que un col•lectiu de persones “treballa per recuperar qüestions que desgraciadament han estat silenciades pel règim anterior com la represàlia que van patir milers d’alacantins en l’exili i en camps de concentració”, ha comentat Cremades, qui així mateix ha remarcat que “aquesta exposició, creada pels millors pintors alacantins i de tota Espanya, de reconegut prestigi internacional, respon a una causa justa i noble”.

El pintor i membre de la Comissió Cívica, Mario Candela Vicedo, ha fet referència al Port d’Alacant com “l’escenari dels últims dies de la II República, on van acudir republicans i refugiats a esperar vaixells que havien d’arribar de l’exili i que no van arribar, a excepció el 28 de març de 1939 del Marítima que seleccionanat prèviament a la gent només va partir amb una trentena de persones, i el Stanbrook que es va endur tot allò que cabia i més. Els que es van quedar a terra els van fer presoners i els van endur al Camp dels Almendros, al Castell de Santa Bàrbara, la Plaça de Bous, i a altres camps de concentració com el d’Albatera; i les dones i xiquets, als cinemes. Aquests són els qui van sofrir la terrible repressió franquista. Molts van ser afusselats; altres van passar anys en presó”. Aquest col•lectiu de pintors tracta d’honrar als republicans i la República, “un dels períodes democràtics més interessants de la història d’Espanya”, ha assenyalat Candela.

La exposició

La mostra d’art està composada per artistes de tota Espanya que van donar alguna de les seues obres gràfiques i alguns com Joan Genovés o María Chana van donar obra original. La exposició ja ha estat en llocs com el Col•legi d’Arquitectes d’Alacant, l’Ajuntament d’Elx, la Casa de la Cultura de Mtxamel, Petrer i ara Novelda, des del 16 de gener fins el 6 de febrer. L’obra gràfica representa la tècnica del gravat en totes les variants des de serigrafia fins a la impressió. La exposició compta amb creacions de Grau Garriga, Hernández Pijuan, Alfaro, entre d’altres reconegudes signatures nacionals i el millor de la província d’Alacant i València, segons ha informat l’alcoià Mario Candela.

El monument

Es tracta de l’escultura de Sempere, és un pardal en varilles d’acer cromat que es situaria al Port d’Alacant al jardí d’en front del Melià”, ha apuntat Candela qui ha adduït a la denegació sense justificar per part de l’Ajuntament d’Alacant després de presentar-li el projecte del Memorial del Camp de Concentració de manera que la portaveu socialista ha fet una moció perquè s’accepte. Al mateix temps, el Port encara ha donat llum verda al projecte del monument, l’alcoià ha comentat que el director va dir que el text de la llegenda explicativa (“Aquí en el Puerto de Alicante se perdieron las libertades y esperanzas de la II República, fue el 31 de marzo de 1939. En su memoria y en la de todos los republicanos, levanta de nuevo el vuelo esta paloma”), ‘era qualsevol cosa menys amigable’, de manera que pel moment la Comissió Cíviva es troba esperant una resposta tant del Port com de l’Ajuntament d’Alacant. La subvenció concedida de 29.000 euros pel Govern Central es podria desaprofitar en cas que l’Administració alacantina no els deixe fer el Memorial al Camp dels Almendros. Candela, després d’agrair la col·laboració del municipi novelder, ha declarat que “aquest monument és important, està fet per artistes importants i dóna prestigi a Alacant, aporta patrimoni”.

Otras noticias de interés

6 COMENTARIOS

  1. A mí també me pareix molt be. Pero mes arrere, trescents anys avans mos van carregá als moriscos. No s´en recorda la memoria de estos?. Formaben part d´Espanya.

  2. Pues yo creo que para lo malo no deberíamos tener memoria histórica, sino borrarlo de nuestros recuerdos y mantener en la memoria las cosas buenas.

  3. Em pareix molt bé aixo del monument al port d´Alacant. Pense que és una bona manera de recordar els nostres morts per culpa del franquisme. Salut.

Los comentarios están cerrados.

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,690SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias