Joan Anna: “El projecte de la Serreta és per especular amb el terreny i transformar tota l’estructura del poble”

Cerebro a la sombra en el campo político, Joan Anna llevó el peso de las negociaciones en el pacto de Gobierno (PSOE-Compromís) en el Ayuntamiento de Novelda y es, además, una de las figuras claves por las que se entiende el éxito de la coalición Bloc-Esquerra Unida-Els Verds en las pasadas elecciones municipales. En apenas una hora de entrevista, termina con cuatro cigarrillos, mientras escupe tanto humo de la boca como críticas y acusaciones al Partido Popular de Novelda. “El PP de Ramón y el PP de Rafa quieren hacer creer que el partido (PSOE) y la coalición (Compromís) que gobiernan están pasando por la misma situación que ellos”, espeta, mientras esquiva la incertidumbre del carril-bici en la Avenida de la Constitución o apuesta por la renovación de la coalición. “Porque el PP no tiene el derecho de gobernar en mayoría el Ayuntamiento con el 43% de los votos”, añade. Joan Anna, bajo el paraguas de una ideología de izquierdas y la defensa por la lengua valenciana, mantiene la apuesta por un polígono público, su rechazo a la La Serreta y, a la pregunta de si Víctor Cremades continuará como cabeza del Bloc, concluye rápido: “De eso no toca hablar ahora”

PREGUNTA: ¿Qué balance realiza de los nueve meses de Gobierno municipal?

RESPOSTA: Qualsevol equip de Govern format per més d’un partit té més dificultats: cal pactar uns punts primordials i hi ha posicionaments al voltant de temes nous. Però que siga més difícil no vol dir que siga pitjor, perquè el PP va presentar un programa electoral, i després estava totalmente dividit, amb dos partits en la pràctica. PSOE i Compromís ens reunim per parlar, dialogar i no barallar-nos, com el PP. Tot açò beneficia el poble, perquè allò que s’hi va discutir, en el PP, en la passada legislatura, no era el programa electoral, sinó qui era el primer en la llista.

P: Rafa Sáez criticó que en los presupuestos municipales, Víctor Cremades concedió más dinero a las concejalías de Compromís que a las socialistas.

R: El PP ha de fer la seua campanya i ha d’intentar fer creure que entre el PSOE i Compromís és igual que entre el PP de Rafa i el PP de Ramon. Dins la política, reconec que és il•lícit però serà difícil que ho intente transmetre en les diferències de l’equip de Govern. Fer creure que el partit (PSOE) i la coalició (Compromís) que governen estan travessant la mateixa situació que ells. Crec que es podrà parlar d’aquestes coses quan l’actual alcalde faça coses com les que va fer ell (Rafa Sáez), com retirar el paper de portaveu a Ramon Martínez. Tal vegada podríem pensar que estem igualant-los, però de moment ells han deixat la barrera massa alta.

P: El equipo de Gobierno (PSOE-Compromís) votó, en el último pleno municipal, a favor de polígono de El Pla cuando, en la pasada legislatura, se oponían totalmente. ¿Se pueden sentir defraudados sus votantes?

R: Si estira d’hemeroteca i de declaracions anteriors a la campanya electoral, segons ja va dir el Bloc, l’assumpte de El Pla podrà anar cap avant si es soluciona el conflicte amb els veïns. Perquè era lamentable la forma de tractar l’alcaldia del PP en el col•lectiu de veïns de El Pla. I abans de les eleccions, vam dir que aqueix no és el nostre projecte, i sí el de Beties, el qual va eliminar Milagrosa (Martínez) quan va assolir l’alcaldia. Nosaltres ara no volem fer el mateix, i pensem en un polígon públic. També vam dir que El Pla aniria cap avant si se solucionava el tema dels veïns.

P: ¿Qué postura tiene el Bloc respecto al campo de La Serreta? Izquierda Unida, con Compromís, ya ha dado a conocer claramente su opinión…

R: La Serreta és diferent al tema de El Pla. Allò que hi ha a Novelda és una necessitat de sòl industrial. I, allò que diferencia ambdós projectes és que un (El Pla) dóna eixida, no de la millor manera possible, a la necessitat de sòl industrial, i l’altre (La Serreta), segons el nostre parer, és per especular amb el terreny i transformar tota l’estructura d’aquest poble amb totes les conseqüències en els servicis. Aquest altre projecte cal mirar-lo amb lupa, solicitar informes i, aleshores, prendre una decisió. Però no és per a nosaltres prioritari.

P: Recientemente se han retirado los bordillos del carril-bici de la Avenida de la Constitución, uno de los proyectos más criticados por la agrupación popular… ¿Rectificar es de sabios?

R: No en el tema del carril-bici, perquè calia prendre fortes mesures en l’estructura d’un poble que no està pensada per a incorporar elements nous. I això és un tònica general en qualsevol cosa en un Ajuntament. És millor tenir un aparcament subterrani? Sí, però depenent del poble, tendrà més o menys dificultats, però no cal donar-li més importància. És possitiu tenir carrils bici en un poble? Sí, però Novelda té alguns problemes per a posar-lo en pràctica per l’estretor dels seus carrers. Però el que conta és la intenció de fer coses noves i de demostrar que hi ha coses que es poden fer. Si el rastell (bordillo) és l’adequat o si s’ha de fer amb més separació és el menys important.

P: ¿Se renovará la coalición de Compromís en las próximas elecciones municipales? De momento, en las generales cada uno fue por su lado…

R: No tenen res a veure els pactes que s’han fet històricamente entre Bloc, Esquerra Unida o alguns grups de Els Verds, perquè no sempre han sigut els mateixos. Depén, sobretot, dels resultats aconseguits. Perquè ací, a Novelda, s’ha demostrat que va ser injust que un partit amb el 40% dels vots tinguera majoria absoluta. Aqueixa era la situació de privilegi de què va gaudir el PP amb la llei d’Hont. Perquè el PP, gràcies a la dispersió del vot, tenia més del 50% dels vots. Això s’ha vist que es pot trencar a Novelda, amb una dinàmica més justa. I aquest resultat possitiu ens ha de fer reflexionar per reeditar el pacte. Per part del Bloc, no hi ha cap problema, perquè és una coalició que fa justícia. La llei d’Hont que contempla la Constitució és perversa, perquè el PP no té dret a governar en aquest ajuntament amb sols el 43% dels vots.

P: ¿Será Víctor Cremades el próximo candidato del Bloc o se renovará el cabeza de lista?

R: Ara, quan encara no portem fet ni un any de legislatura, no pensem en això. No pensem en cap operació de canvi. Aqueixes operacions es faran quan arriben els fracasos. Així és que, en tot cas, solicitarem al PP que ens assessore en aqueixes operacions. Però, evidentment, la figura de Víctor porta molts anys a l’ajuntament. Ara és primer tinent d’alcalde, i no tenim cap previsió en aquest sentit.

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,460SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES