Art. de opinión de Compromís Jove Valls del Vinalopó

Joves: l’impuls de l’ecomobilitat!

En l’actual context econòmic i social que vivim, totes i tots els joves hem demostrat la capacitat d’organització per a reivindicar, des de tots els àmbits, els nostres drets i lluitar per a garantir nostre futur com a ciutadanes i ciudatans.

Moltes han sigut les agressions en forma de retallades que ha patit la joventut al llarg dels últims anys: la supressió de beques per a cursar estudis superiors, l’augment de les taxes universitàries, el difícil accés a un mercat laboral cada vegada més precari, la privatització de serveis sanitaris, … Però, i què fem per la salut ambiental del planeta, que serà la nostra dins d’uns quants anys?

Com a joves, moltes són les accions que podem portar a terme per a millorar i avançar a cap un entorn urbà sostenible: apostar per la mobilitat de les persones ?no de les màquines?, utilitzar mitjans de transport públic i alternatiu, eliminar l’agressivitat del trànsit, reduir la contaminació de vehicles a motor amb l’ús de la bicicleta i les rutes a peu i, en resum, aconseguir que les ciutats siguen per a les persones.

No obstant això, són les institucions, a través de les polítiques i, sobretot, a través dels centres educatius, les que han de formar i educar a xiquetes i xiquets des de la seua infantesa per a prendre conciència que som nosaltres, les persones, les que hem de contribuir a la recuperació d’un planeta mediambientalment en hores baixes i amb un futur incert. I per a fer açò possible, cal una aposta decidida per a fomentar uns valors ecològics que estimulen un canvi real en la forma de vida dels habitants a les seues ciutats: campanyes informatives als centres de primària i secundària, jornades de formació als parcs de trànsit per a escolars, creació del carril bici que connecte espais i llocs de trobada juvenils, instal•lació d’aparcaments de bicicletes gratuïts als centres d’ensenyament i d’altres centres culturals, socials i esportius, promoció d’activitats lúdiques per al foment de l’ecomobilitat, etc.

De moment, per als nostres governants, les prioritats en l’àmbit de la mobilitat han sigut la construcció d’infraestructures ferroviàries i xarxes de carreteres d’un elevat cost i d’un gran impacte ambiental que solament han servit per a unir grans nuclis de població i que han oblidat per complet ciutats i pobles cada vegada més exposats a un entorn més agressiu. És hora, per tant, que la joventut reivindique un estil de vida urbà de caràcter sostenible, com les “Ciutats 30”, de manera que el límit de velocitat siga de 30 km/hora per a reduir la sinistralitat, rebaixar la contaminació i contribuir a frenar el canvi climàtic estimulant l’ecomobilitat a les poblacions. I tampoc no ens podem oblidar d’altres infraestructures com els trens de rodalia, que facen possible la vertebració les nostres comarques i la connexió a les universitats més pròximes.

Per això, des de Joves amb Compromís de les Valls del Vinalopó, ens sumen i participarem a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible organitzada per Compromís a la comarca. Amb les activitats previstes, no es pretén contraprogramar les dels ajuntaments del Vinalopó, però sí reclamar als consistoris implicats que ni la programació, ni les accions polítiques que porten a terme en el dia a dia són suficients per a conscienciar la ciutadania que de totes i tots depén fer unes ciutats més pacífiques, habitables i adequades al ritme de les persones.

En definitiva, nosaltres, la joventut, de la mateixa manera que hem lluitat pels nostres drets socials i laborals a places, carrers, centres o perfils socials, des d’este moment, també hem de ser protagonistes als nostres pobles i ciutats en l’impuls de l’ecomobilitat!

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,460SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES