A mesura que la primavera avança, el dia s’allarga i guanyem hores de sol; i és que al nostre territori tenim una de les millors solucions a la pujada del preu de la llum, un dels problemes que més ens ha afectat, a nosaltres i a l’economia en global, durant l’últim any.
Les instal·lacions d’autoconsum amb plaques solars són l’opció perfecta per a abaratir la factura de la llum, i amb les ajudes de la Generalitat Valenciana, la inversió es recupera en uns pocs anys. A Compromís ja veníem dient des de fa anys que calia fomentar l’economia verda i el temps ens ha donat la raó.
Les instal·lacions d’autoconsum tenen molts avantatges: en primer lloc, ens permeten reduir el consum d’energia elèctrica durant les hores de generació i fins i tot rebre un descompte en la factura en cas de tindre excedents, a més l’energia produïda és 100% renovable i es consumeix al mateix lloc on es genera, de manera que evitem les pèrdues per transport.
Però és cert que no tot el món té una vivenda amb terrat propi i els estalvis necessaris per a fer esta inversió; davant d’aquesta situació, proposem alternatives com les fórmules d’autoconsum col·lectiu i les comunitats energètiques que permeten compartir plaques solars i teulades pròximes, de manera que totes les persones puguen beneficiar-se d’esta transició energètica.
Per això, des de Compromís volem aprofitar tots els terrats possibles per a generar energia neta i barata: cases, empreses, aparcaments o edificis públics, i defensem que l’Administració col·labore amb informació, assessorament i ajudes per a fer-ho possible.
També prediquem amb l’exemple, com hem fet a Crevillent, on 600 famílies ja reben energia gratis gràcies a les instal·lacions solars municipals o a la ciutat de València on es cobriran els cementeris amb plaques solars o les instal·lacions que ja s’estan fent en molts instituts públics, on l’energia sobrant es repartirà gratuïtament entre les famílies necessitades que visquen a prop.
Diem que cal començar per la teulada, perquè segons un estudi de l’IVACE instal·lant plaques solars en el 40% dels terrats de Novelda podríem generar energia per a 4 voltes la població del nostre municipi.
Això no vol dir que estiguem en contra de plantes solars, però pensem que cal aprofitar primer les cobertes existents i, en última instància, ocupar terrenys degradats o sense activitat agrícola amb plantes xicotetes i amb un model distribuït on l’energia es genera a prop d’on es consumeix i no fan falta grans línies d’alta tensió per transportar-la. Sens dubte, este serà un dels reptes importants en què haurem de treballar molt durant els pròxims anys.