Monòver serà la pròxima Capital Cultural Valenciana en 2024

Així ho ha anunciat la Generalitat Valenciana, un càrrec que també ostentarà la ciutat de Bicorp

La Conselleria de Cultura i Esport ha anunciat que Monòver i Bicorp seran les pròximes Capitals Culturals Valencianes en 2024, dues localitats que seran punt de referència cultural del nostre territori.

Així ho ha decidit la comissió avaluadora que les ha seleccionades per a agafar el relleu de Guardamar del Segura i Geldo, entre les diverses candidatures presentades.

Segons expliquen des de la Generalitat “són un exemple de la riquesa patrimonial de la nostra terra, amb propostes que van des del mil·lenari art rupestre de Bicorp fins a les jornades d’art urbà a Monòver”.

Les dues capitals culturals valencianes comptaran, per part de la Cultura de la Generalitat, amb 100.000 euros per a la població amb més de 5.000 habitants que ostentarà en 2024 aquest reconeixement, i 50.000 euros per a la de menys de 5.000 habitants, amb “l’objectiu d’ajudar a desenvolupar les programacions”, com indiquen des del Consell. A més, també disposaran de programació pròpia dels espais culturals de la Generalitat.

Monòver, Capital Cultural Valenciana 2024 

Monòver ha sigut seleccionada com a Capital Cultural Valenciana 2024 per a un municipi de més de 5.000 habitants.

El projecte que ha presentat Monòver “combina la programació que ja es fa en espais com el Teatre Principal de la localitat, amb noves accions, adreçades especialment a la implicació del públic jove, com ara la campanya ‘Apadrinament teatral’, la ruta jove ‘Al nostre aire’, ‘Azorín des d’altre punt de vista’ i les Jornades d’Art Urbà i Setmana Cultural per al Públic Jove”, com remarquen des de la Conselleria. Per al públic infantil també s’ha programat “un concurs de dibuix, jornades de jocs tradicionals, un concurs de cançons de Pasqua i rutes teatralitzades

Com asseguren, Monòver té a favor seu “unes infraestructures idònies i una programació cultural de qualitat que atrau també públic d’altres municipis de la comarca del Vinalopó Mitjà”.

Cal recordar que Monòver es va presentar a aquest reconeixement el passat mes d’abril sota el lema “Monòver, cultura d’arrels”, amb la motivació “d’implicar als joves en la vida cultural de la ciutat”, com indiquen des de Cultura.

El període de capitalitat coincidirà amb l’any natural, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2024. Es tracta d’un nomenament que es du a terme cada any mitjançant un procediment obert de lliure concurrència per als municipis valencians que vulguen formar-hi part.

Comissió de valoració de projectes 2024

La comissió avaluadora de les candidatures ha estat conformada per la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; els caps dels serveis territorials de Cultura d’Alacant, Castelló i València, i persones representants del Consell Valencià de Cultura, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Agència Valenciana del Turisme i les universitats valencianes.

Reconeixement de Capital Cultural Valenciana

La Capital Cultural Valenciana (CCV) és un reconeixement anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic. 

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017-2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i una altra per als que tenen menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries van agafar el relleu com a CCV el 2018-2019; Altea i Vilafranca ho van ser durant el període 2019-2020; Alcoi i Bocairent van tindre el reconeixement en 2021, i en 2022 van ser Alzira i Aielo de Malferit. Les actuals capitals culturals valencianes, amb una extensa programació durant 2023, són Guardamar del Segura i Geldo

Amb aquest reconeixement, “es vol promoure, per part de la Generalitat, una descentralització de l’oferta cultural; millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià, i garantir l’accés universal a la cultura”.

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,480SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias