El Raïm Festival aposta pel punk – rock més reivindicatiu amb els mítics Maniática encapçalant l’XIa edició

Torna el punk – rock als escenaris novelders amb una aposta musical de fort compromís social en el marc de l’XIé Raïm Festival. REPORTAJE DE SANDRA SERRANO I MIRA

Amb la verema del raïm arriba el Raïm Festival a Novelda. Maniática, Kontaminació Akústica, Kanela en Rama, Mensajeros del Horror, Alkayata i Hasta La Bola, seran els encarregats de fer vibrar el Parc Auditori Municipal de Novelda en l’11a edició del Raïm Festival, el proper dissabte 17 de setembre a partir de les 19 hores. En aquesta cita anual, Tots toquem, l’entitat organitzadora dels concerts, ha volgut fer valdre la qualitat musical de grups procedents dels pobles veïns, alhora que ha comptat amb els històrics Maniática com a cap de cartell, i Kontaminació Akústika. Pel donatiu de 4€ amb consumició inclosa, tothom podrà gaudir de la millor música en directe i, a més, contribuirà a sufragar les despeses del festival.   

 Maniática

La mítica banda de Villena arriba al Raïm Festival per despertar consciències i presentar el seu últim treball Directo a Tu Conciencia, el nou disc que condensa 30 anys de rock de resistència i protesta. Aquesta compilació de 28 cançons inclou títols tan emblemàtica com Color de corazón, Lo que nos queda, El caso del mendigo sin manta, Venta segura, Teledroga, Entre los barrotes, Kri kri kri, Las fosas del silencio, Eres libre. Per descomptat, Maniática oferirà bona dosi de Vitamina ? i ens farà acaronar les arestes d’un món més just i igualitari gràcies al seu compromís social. Aquest àlbum ens trau a relluir la història, «En el 39 mataron a mi abuelo, decían que rojo y lo mataron por eso»; la lluita, «Defender o resistir, es positivo hay que vivir»; la càrrega emotiva, «Un alma sueña tu estandarte / Y en la noche tantos grillos / No han dejado de cantarte. / Los grillos no han dejado de cantarte», amb sons de rock, punk, reggae. Les reivindicacions que aquesta banda feu als anys vuitanta i noranta continuen sent de rabiosa actualitat. És un concert per a no perdre’s.  

Kontaminació Akústica

Després de Vestits amb paraules noves, els onze joves que formen el grup Kontaminació Akústika ens delecten amb el seu segon disc, Voraviu, un treball que llança una mirada crítica al temps, passat i present, i ens parla del futur, la joventut que recull l’herència ideològica dels grans, la gent major. En un dels temes més aclamats, Fills dels fils, Kontaminació Akústika ens retroba amb aquella generació de pares i mares que treballaren durant llargues i penoses jornades a les fàbriques de la comarca de l’Alcoià – Comtat: «Van prometre un fil de llibertat / als fills dels que treballen embrutant-se les mans. / Ja ve la caiguda sense déus ni ajuda / nafres a les mans. / Trencarem la por que ens ha vestit.» Així, els de Biar ressalten la vàlua, la fortalesa obrera, i la unió de les noves generacions enfilades, agermanades, per fer memòria i mantindre viva l’esperança en el demà. Els Kontaminació Akústica ens demanen que Fem memòria… i, és clar, mai podrem oblidar: «Els nostres somnis, la nostra gent, van ser afusellats contra una paret.» Així, els biaruts reprenen el fil, el compromís social, cosit a voraviu d’una tela per tants assalariats anònims. Altres títols que sonaran en el Raïm Festival són Fragments, Nits de combat, Germanor, I això per què?, La sola del viatger, A la vora l’Estranger o Esminze.

Alkayata

Els alacantins Alkayata mostraran en el Raïm Festival el repertori del seu primer disc  Nadie sentirá pena, on rebutgen els valors de la societat de consum i se revelen contra la crisi i les polítiques devastadores que han sumit en la pobresa a tantes famílies. A través del seu punk – rock rabiós se solidaritzen amb els desnonats alhora que exploren el concepte de llibertat des de l’asfíxia d’una realitat hostil. Nadie sentirá pena, Stop desahucios, Arde Madrid, España, Somos presos, Atentados Unidos, Tricolor, Utopía, Edúcame, són alguns dels temes que aquests joves llevantins faran sonar el proper dissabte a Novelda. En 2013 Alkayata sorprengué amb el seu primer treball Arde Madrid, i durant dos anys consecutius, en 2013 i 2014, fou el grup guanyador del concurs de bandes Marearock.    

Mensajeros del Horror

Mensajeros del Horror són una banda de punk del Vinalopó Mitjà. Aquest conjunt de guitarra, baix i bateria ens transmeten contundència amb cançons tan demencials com Vendo cigarros sueltos en la cola de la metadona, Muerta el alma, La nube, La venganza, El demonio de la sociedad, Veneno o Los perros no mienten. Els tres mensajeros carreguen les lletres d’humor negre per evidenciar l’alienació, la destrucció i la decadència de la condició humana. Transformen la misèria en música i no albiren cap esperança sense la solidaritat de la classe obrera. Són vertaders missatgers dels més impúdics horrors, els que poblen la vida diària dels suburbis, lluny dels despatxos de la classe política. A hores d’ara, arriben al Raïm Festival amb el seu primer treball autoproduït. I compte, aquests apocalíptics només beuen si se’ls convida.  

Kanela en Rama

Kanela en Rama comença el seu bagatge musical l’any 2012 a Villena. El grup, format per nou components, ofereix al públic un ska – punk fresc, adobat amb ressonàncies reggae. El seu compromís social es veu reflectit a les lletres, dures crítiques contra el sistema actual. Podem esmentar El abuelo com un dels seus temes protesta que millor retraten el món en què vivim i la necessària transformació de la societat: «Miras la tele a ver lo que echan, ellos te manipulan y harán lo que ellos quieren. Guerras, epidemias, se apoderan de este mundo; el capitalismo nos consume poco a poco.» Kanela en Rama té per filosofia reivindicar els drets i la igualtat entre les persones i, mentre posa el seu granet d’arena, pren la música i la festa com a espasa. El Raïm Festival serà la segona vegada que l’agrupació villenera comparteix escenari amb els biaruts Kontaminació Akústica. La maqueta Kanela en Rama ha sigut un avanç del que serà el seu primer disc, que veurà la llum pròximament.

HLB: Hasta La Bola

HBL són les sigles de Hasta La Bola, una banda de quatre joves que en només dos anys de trajectòria estan preparant el seu primer senzill. Amb Esteban a la bateria, Néstor al baix i les guitarres de Javi i Rafa, els HLB fan un còctel musical que combina punk, rock, ska i metall. Les seues cançons hilarants critiquen la indiferència d’una societat anestesiada. Entre els referents d’aquest grup cal citar La Polla records, Caótico, Seguismundo Toxicómano, SA, entre d’altres. El nom del conjunt, Hasta La Bola, és una expressió significativa per als aspers, que defineix el moment àlgid de la festa, quan més a gust estan al recer del riure i la bona companyia. 

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,430SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES