La història de Novelda perduda a Algèria

L’article de la historiadora noveldense Carolina Doménech en el Betània 2008 va inspirar la idea d’un projecte: la de reconstruir la vida dels moriscos de Novelda expulsats fa 400 anys. Ramiro Verdú, director de l’edició 2009 de Betània, començava aleshores un apassionant treball patrocinat i costejat totalment per Carmencita, Bateig Laboral i altres empresaris col•laboradors. El viatge fins a Tlemecén i Orà, a Algèria, no ha estat exempt d’anècdotes, esforç i motivació. “Sabíem que l’ajuntament estava preparant alguns actes amb motiu d’aquesta efemèride. Per això vam parlar amb Carmen Payá, tècnica de Cultura, pensant que ells podien aportar el trevall d’investigació i documentació necessàri. Van estar encantats i animats. Per a arribar allí, no va ser fàcil, i vam haver d’obrir una via institucional, i per això s’ho vam comentar al regidor Víctor Cremades”, assenyala Ramiro. FOTO: RAMIRO VERDÚ. TRADUCCIÓN: MAGDA RIBELLES

Junt amb l’equip redactor de Betània 2009 amb Ramiro Verdú, Santi Aguado i Xavi Martínez (encarregat de rescatar un retall de la cultura noveldense perduda a Àfrica) també van partir, d’altra banda, Carmen Payá i José Luis Pellín, historiadora i responsable de l’arxiu municipal respectivament, que van buscar informació basada en documents orals, gràfics i escrits que serviren per a completar els estudis que s’han realitzat fins ara sobre els moriscos expulsats de Novelda; i, finalment, està el regidor de Cultura, Víctor Cremades, la presència del qual va ser imprescindible per a aconseguir els contactes oportuns amb entitats i organismes oficials com la Universitat o l’Institut Cervantes.

“Crec que ha sigut molt positiu el viatge. I agraïsc la participació en el projecte de les empreses col•laboradores perquè sense la seua presència haguera sigut impossible fer este viatge a l’assumir gran part del gasto econòmic, perquè de fet a l’Ajuntament li ha costat molt poc el viatge”, va afirmar Víctor Cremades, qui es va reunir amb el tinent alcalde d’Orà, i li va proposar obrir una línia d’investigació i amistat amb aqueste poble “que ens va acollir fa 400 anys”. Uns llaços que es poden estretir, potser amb el temps, en un possible agermanament.

“S’han constatat en el viatge trets d’alguns cognoms dels noveldenses que van abandonar Novelda en 1609 i que actualment seguixen allí, s’ha contactat ara amb algunes famílies, i esperem continuar treballant en este sentit”, va afegir Cremades, que va ser rebut també pel director de l’Institut Cervantes a Orà, Javier Galván, i pel subdirector, Abdelhak El Kebir, amb els que es va acordar a establir una sèrie d’actuacions de col•laboració i intercanvi en matèria d’activitats culturals i de promoció de Novelda.

Els impulsors principals del treball d’investigació desenrotllat fins al moment són Carmen Payá, tècnica de Cultura i cap de l’Àrea de Benestar Social, i José Luis Pellín, responsable de l’arxiu municipal, els que van tindre una trobada en Tlemecén amb l’Associació de Professors de la Universitat “L’Habbakia”, per a obrir una línia de treball sobre els moriscos noveldenses expulsats en 1609. “Els nostres amfitrions ens van fer saber les enormes dificultats que suposa tindre accés a la documentació històrica. Però, a l’insistir, hem aconseguit que per la seua banda continuen els tràmits necessaris perquè en un futur pròxim siga possible accedir a aquestos documents, a fi d’ampliar la informació”, van apuntar.

D’aquesta manera, s’ha pogut obtindre una valuosa informació al contrastar la relació de cognoms que nosaltres portem –fruit d’un buidatge de la documentació existent en l’Arxiu Històric Municipal de Novelda i de l’Arxiu Parroquial de L’Església de Sant Pere- amb fonts orals i escrites de la ciutat. Segons els responsables d’aqueste pla, “es van localitzar diverses famílies amb cognoms d’origen morisc coincident amb els que també havien viscut a Novelda”.
En aqueste sentit, arran del viatge i del treball exercit, la Universitat de Tlemecén i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Novelda elaboraran conjuntament una secció bibliogràfica i documental especialitzada en temes de moriscos, en la que s’arreplegue tota la bibliografia existent fins hui, així com el nombre més gran possible de documents amb caràcter històric en format digital que tinguen relació amb aqueste tema. “Pretenem constituir amb ells dos centres d’informació i estudi, que siga un referent per a tots els estudiosos dels moriscos: un en la Universitat de Tlemecén i un altre a Novelda i per a això treballarem junts des d’ambdós institucions”, van afirmar Carmen Payá i José Luis Pellín.

Finalment, l’Associació de Professors de la Universitat “L’Habbakia” va organitzar una jornada d’intercanvi cultural sobre els moriscos en la que Novelda va participar amb la ponència de la tècnica Carmen Payá, que va al•ludir als aspectes comercials, econòmics i històrics del municipi.

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,460SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES