Superar barreres en plena infància

Segons dades de l’Organització Mundial per a la Salut, més d’un 2% de la població infantil de 0 a 6 anys poden presentar trastorns patològics de diversa magnitud, que podrien provocar alteracions en el seu desenvolupament. Una detecció i una intervenció primerenca eficaç permet, en la majoria dels casos, millorar i inclús fer desaparéixer aquestos problemes. Aquesta és la missió del Centre d’Atenció Primerenca ubicat a Novelda, concretament en la Casa Sant Josep, enfront de la Cam Agrícola, que formada per un excel•lent grup de professionals ha ajudat a nombroses famílies de la població i de la comarca a què superen les barreres dels seus fills unint forces i esforços, evitant que una xicoteta malaltia de hui puga convertir-se en una discapacitat en el futur. FOTO: CHARLY Traducció: Magda Ribelles

En la sala de treball, la psicòloga Isabel Segura Alonso capta l’atenció d’un xiquet amb problemes de socialització a través d’un joc. Luis, nom fictici d’aquest xiquet, tracta d’escapar-se fins que accedix en el muntatge d’un puzle, la qual cosa li permet a la psicòloga realitzar una valoració del problema, alhora que la mare, junt amb Isabel en tot moment, pren nota mentalment de l’exercici per a poder realitzar-lo més tard en casa. “És important que la mare també estiga present perquè aprén a relacionar-se amb el xiquet. D’aquesta manera, assessorem els pares i els ajudem a afrontar el problema”, ens explica Isabel.

Aquesta xicoteta habitació infantil, conté diversos espills en les seues parets, que a Luis li enlluernen i li fan somriure en tot moment. No obstant, aquesta és també una forma efectiva d’ajuda per a la psicòloga, per a atraure novament la seua atenció.

En la majoria dels casos, tots aquestos xiquets de 0 a 6 anys arriben al Centre d’Atenció Primerenca alertats pel metge de capçalera o inclús des del mateix hospital o col•legi, i una vegada en aquestes instal•lacions comença un treball constant i lent que, en la majoria dels casos, permet als xiquets superar estos problemes i, al mateix temps, una possible discapacitat.

Després de la valoració, la psicòloga del centre marca un programa de treball atenent el xiquet, a la família, a l’escola i a l’entorn, i es fixa un pla individual que amb el temps se seguirà per a apreciar els canvis, avanços o possibles millores en les seues labors diàries.

En aquest moment, entra el paper de les estimuladores Carmen Cantó Sánchez i Ana Navarro Segura. Les seues funcions són les d’aplicar els programes de forma individual, en sessions de 45 minuts. Les accions se centren segons les necessitats de cada xiquet, ja siguen aquestes d’origen motores, socials, cognitives i de llenguatge. D’aquesta manera, s’utilitzen tècniques i estratègies que afavorixen l’aprenentatge, el comportament i la comunicació del xiquet i el seu entorn.

D’altra banda, està el treball de la logopeda del centre, Graciela Arraix Vera, qui especialitzada en l’àmbit del llenguatge, s’ocupa de la valoració, diagnòstic i rehabilitació dels trastorns del llenguatge, veu, parla i audició. A més, el Centre d’Atenció Primerenca de Novelda també atén casos amb problemes motrius o en risc de patir-los, en els que actua el fisioterapèuta de la unitat, Eulogio Felipe.

“Comptar amb aquest tipus de centres a Novelda, és un autèntic luxe”, afirma la regidora de Benestar Social, Mariló Cortés, qui ens va acompanyar en una de la intenses sessions de treball del col•lectiu de professionals del Centre d’Atenció Primerenca a Novelda.

A la nostra despedida, està el conserge del centre, Francisco Millán, el qual facilita la labor dels treballadors alhora que acompanya les famílies que acudixen al centre en els moments d’espera.

Otras noticias de interés

1 COMENTARIO

  1. Sí que es un lujo el equipo de atención primaria que tenemos en Novelda!!!
    A muchos padres y niños nos han ayudado muchísimo.
    Son muy profesionales y cariñosos con los niños.

    Chapeau!!! por nuestro ayuntamiento, QUE LLEVA MUCHOS AÑOS YA, con este servicio!!! Es maravilloso poder decir que un servicio público funciona tan bien.
    Pero ojo, que no vengan ahora a ponerse la medallita los políticos de turno…

    El mérito por suerte es de la concejalía que, esté el partido que esté en el gobierno local, ha mantenido esta gran ayuda (gratuita) para las familias que tenemos niños con problemas y sobretodo de las magnificas profesionales que lo dirigen.

    Saludos a Isabel, Carmen, Ana y Paco. Al resto del equipo no los conozco, pero seguro que estarán en la misma linea!!!

Los comentarios están cerrados.

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,470SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES