Opinión de Carles Sala, Compromís per Novelda.- Edición Impresa

Les sorpreses de l’IBI

Ja fa mesos, l’empresa pública de la Diputació d’Alacant “Geonet” va fer uns treballs de regularització cadastral al nostre municipi per a actualitzar la informació i el valor del immobles on s’hagueren detectat canvis.

Alguns veïns i veïnes ja ho saben bé, perquè van rebre una notificació per pagar una taxa de 60€ per la inspecció que se’ls ha fet, un rebut per a pagar de forma retroactiva un increment de l’IBI dels últims quatre anys i òbviament, també un rebut de l’IBI incrementat per a l’any en curs, i fins i tot en alguns casos, els propietaris asseguren no haver fet modificacions als seus immobles i han pagat sense ser conscients dels motius d’este increment.

Quan començaven estes inspeccions, a principis del 2016, el Sr. Cantos, regidor d’Urbanisme, deia que esperava amb aquesta actuació poder “rebaixar els tipus impositius, perquè si tots paguem, paguem menys”, una altra d’eixes “mitges veritats” que pot encaixar segons com es conte, però que no se sosté si el contribuent compara els rebuts de l’IBI del 2015 al 2018, on podrà comprovar que no ha pagat menys, sinó al contrari, un poc més.

Des de Compromís, conscients que l’equip de govern no tenia intenció de disminuir els rebuts de l’IBI, vam demanar-los en els debats d’aprovació dels pressupostos municipals que quantificaren de manera adequada estos ingressos extres, de manera que es pogueren destinar a les moltes qüestions que no troben cabuda als pressupostos municipals; per exemple la reobertura del centre de menors de Novelda (compromís aprovat al plenari per unanimitat a finals de 2015 i que ha quedat en l’oblit, fins i tot havent rebut ajudes econòmiques de la Generalitat Valenciana per a la seua posada en funcionament), reforçar altres àrees de les regidories de serveis socials per a ajudar les persones més vulnerables o incrementar algunes d’eixes partides que resulten clarament insuficients, segons reconeixen els seus propis regidors, com accessibilitat, joventut, igualtat, cultura,… En l’últim plenari vam preguntar sobre l’impacte econòmic d’aquesta regularització, i la resposta del regidor d’hisenda va ser que a principis de maig, les liquidacions pels retards dels últims quatre anys ja superaven el milió d’euros, mentre deixava la porta oberta que poguera ser superior i que desconeixia encara l’efecte que tindria sobre l’IBI d’enguany, cosa que ens costa de creure. En el cas dels retards, la xifra donada pel regidor d’Hisenda ja superava en més de 300.000 euros la que apareix al pressupost municipal de 2018 i en el cas de l’IBI de l’any en curs, podem imaginar que també s’incrementarà en una xifra similar respecte a la quantitat pressupostada.

Al cap i a la fi, es tracta d’una quantitat important de diners que si s’hagueren pressupostat podrien revertir en més i millors serveis per a la ciutadania, però en canvi, quedaran ocults fins que es faça la liquidació del pressupost, en plena precampanya o campanya de les eleccions municipals de 2019; segur que aleshores, l’alcalde trànsfuga sí que voldrà explicar-ho públicament. Caldrà recordar-li d’on vénen eixos diners.

Otras noticias de interés

4 COMENTARIOS

 1. Hablando de deuda….

  Que el Sr. Carles le pregunte a su amigo Victor por qué compró la casa ruinosa que hay detrás de San Pedro a costa de las arcas municipales, ¿Cuanto dinero costó?, ¿Para que la compró?, o mejo dicho ¿Que favor pago comprandola?

 2. El dinero viene de los bolsillos de los noveldenses y sirve, entre otras cosas, para pagar las deudas que el tripartito nos dejó a modo de regalo envenenado. Tripartito en el que vuestro predecesor desempeñó un papel relevante. A la hora de sacar pecho, acordaos de Víctor Cremades y de su socio Marianet, que yo los tengo muy presentes cada vez que me llegan los recibos de los impuestos a semejante índice de aplicación.

 3. Sacando Pecho,

  Cuando el tripartito entró en el ayuntamiento ya existía una deuda muy, pero que muy grande. El tripartito no hizo más que aumentarla, pero no es el cupable de TODA de deuda, como usted quiere dejar entrever aquí.
  Una rémora muy grande es tener a un concejal (que no hace nada) 25 años con un coste total salarial (sueldo + Seguridad social) de 60.000€ anuales. 25 años x 60.000€ = 1.500.000€. Eso supone el 33% de la deuda actual +/- del ayuntamiento. Eso Sí es endeudar al ayuntamiento.
  Años 90, Milagrosa alcaldesa = 2 millones de deuda en 2 años = moción censura Luis Gómez y Víctor Cremades = Víctor Conejal hacienda SANEA los 2 millones. Consecuencia, el pueblo castiga a UPV y le devuelve la alcadía al PP en las siguientes elecciones. Consecuencia, vuelve a aumentar la deuda, esta vez 4.000.000. deuda que se mantiene con todos los gobiernos siguientes. Deuda aumentada, en tiempos de crisis, por el tripartito hasta los 6.000.000€.
  UpyD está rebajando la deuda, olé!!
  Víctor saneó el Ayuntamiento una vez (aunque nadie se acuerde).
  El PP nunca ha rebajado deuda, NUNCA.

  salud

 4. Entonces según el comentario anterior el PP aumentó la deuda, el PSOE la mantuvo y cuando se juntaron los tres partidos tuvieron los santos cojones de aumentarla en un 50% sobre la que ya había y al volver otra vez el PP, más de lo mismo. Completamente de acuerdo. Por eso se entiende que ninguno de estos partidos pueda tener la desvergüenza de abrir la boquita para hablar de deudas o gasto publico y más cuando lo hacen para criticar una gestión que ahora es cuanto menos correcta ya que en sus correspondientes legislaturas pasadas ninguno las acometió como debía. Y por cierto si Cremades en su primera etapa pudo sanear dos millones de euros y en la siguiente los vuelve a cargar resulta que 2-2=0 con lo cual es otro más que sin conseguir nada se lleva sueldo + Seguridad Social a cargo de las arcas públicas. Otra rémora.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

7,572FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,650SeguidoresSeguir
2,840SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES