Art. de opinión de Manuel García Irles, Bloc-Compromís per Novelda

TANCAR ESCOLES

La Conselleria d’Educació ha decidit “no oferir” places de tres anys en dos aules de centres públics de Novelda. Així doncs, els col·legis Alfonso X el Sabio i Gómez Navarro veuran suprimides dues unitats el proper curs escolar.

I això, per què? Perquè sembla que hi ha menys xiquets que compleixen tres anys el 2014 a Novelda i, per tant, hi ha un “excés” d’oferta escolar.

Evidentment, si seguim un criteri purament aritmètic, podríem pensar que açò és així.

Però les matemàtiques són molt patides i es presten a moltes interpretacions.

En primer lloc, parlarem de les ratios. En a penes dos anys hem passat d’oferir 25 alumnes màxim per aula de tres anys, recomanant el nombre de 20, a poder matriculat fins 30 xiquets i xiquetes en aules que, en alguns llocs, no arriben als 60 metres quadrats. La llei diu que l’espai mínim per alumne ha de ser de 2 metres quadrats… Este increment en alguns col·legis suposa que altres es vagen buidant.

En segon lloc, també és casualitat – o no – que els dos centres que es veuen afectats són els que presenten un major nombre de casos d’alumnat amb necessitats d’educació compensatòria. Al voltant d’un 30% dels alumnes d’ambdós centres són alumnes immigrants, que provenen d’altres països o d’altres comunitats, les famílies dels quals han arribat a Novelda buscant un millor futur per als seus fills, desconeixent el castellà i/o el valencià; o han tingut una escolaritat irregular; o pertanyen a famílies amb situació econòmica molt complicada, necessitant suport escolar però també que l’escola els puga oferir el servei de menjador.

Per altra banda, suprimir l’aula de tres anys del col·legi Gómez Navarro atempta contra la llibertat d’elecció de centres per part dels pares. Sí, perquè els pares que hi viuen en la zona d’influència no poden triar un col·legi públic – el Gómez Navarro té com a veïns molt pròxims dos centres concertats, i els altres dos col·legis concertats de la localitat estan més prop que qualsevol altre dels públics- ni tampoc poden decidir que els seus fills estudien en castellà (Programa d’Incorporació Progressiva del Valencià), ja que els centres públics més propers ofereixen ensenyament en Valencià (Programa d’Immersió Lingüística).

¡Altra conseqüència del tancament d’estes dos aules és la pèrdua de quatre llocs de treballs. Perquè tancar un aula d’Educació Infantil suposa perdre la plaça de la mestra tutora però també de la mestra de suport. Aquí tenim un exemple de la política de millora de l’ocupació dels nostres governs.

¡De tot açò es desprén que la raó última d’estes supressions no tenen res a veure ni amb la millora de la qualitat educativa, ni amb el respecte a la lliure elecció de centres de què tant s’omplin la boca els polítics del PP quan parlen d’educació, ni amb la millora de l’ocupació.

L’únic que els importa als nostres governants, votats majoritàriament, és cert, és estalviar-se diners. Diners que han malbaratat en tantes coses i que ara volen alforrar d’allò que és patrimoni de tots els ciutadans, siga quina siga la nostra condició: l’ensenyament públic.

Ja ho estaven fent amb la supressió de les ajudes de llibres, la disminució de les ajudes de menjador o el retardament en els pagaments de les despeses de funcionament dels centres. Ara donen un pas més. Ja, directament, comencen un procés que, si els ciutadans no ho remeiem en les pròximes eleccions, portarà al tancament d’escoles.

Recordeu què va dir el senyor Fabra quan va tancar Canal Nou? “…no voy a cerrar escuelas  ni hospitales para mantener una televisión…”

                  I tancar una escola és un fet molt greu pel que suposa d’empobriment de la memòria i la cultura d’un poble. El col·legi Gómez Navarro va obrir les seues portes l’any 1935. Alfonso el Sabio, en 1972. Generacions de novelders i novelderes han passat per les seues aules i han contribuït a la memòria col·lectiva de la nostra escola i, per extensió, de la nostra ciutat.

                  Esperem que 2015 no siga l’any del tancament. Encara queda temps, idees, recursos i força per evitar-ho.

                  De tots nosaltres, de tots els novelders, depén. 

Otras noticias de interés

1 COMENTARIO

  1. Que poca verguenza tienen nuestros politicos .todo lo que a costado decadas conseguir , estos se lo han cargado de un plumazo. Verguenza que tuvieran.

Los comentarios están cerrados.

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,400SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES