ELS VALORS DE L’ESQUERRA

Artículo de opinión de Brauli Montoya Abat (Bloc Nacionalista Valencià)

Els sociòlegs, entre d’altres temes, s’han ocupat darrerament del tema dels valors, és a dir, de la valoració que assignen a als béns materials i immaterials que envolten –i controlen– les persones. Naturalment que hi ha molts tipus de valors i que varien d’acord amb el mode de pensar de les persones. Però els sociòlegs s’han esforçat a perfilar el tema i han aconseguit delimitar entre dues tipologies de valors: aquells que anomenen materialistes i els valors coneguts com a postmaterialistes. La tendència de la societat moderna és a anar abandonant els valors materialistes en benefici dels postmaterialistes. Quins són els uns i els altres? Els primers són els que estan relacionats, fonamentalment, amb el creixement econòmic i amb la seguretat física de les persones, mentre que els segons es basen, sobretot, en la millora dels sistemes de convivència i en la preservació del medi on vivim. Doncs bé, els valors materialistes s’imposen entre els votants de dretes i els valors postmaterialistes, entre els d’esquerres.

Segons l’Enquesta Mundial de Valors, des de 1995, els valencians opten, majoritàriament, pels valors materialistes. És lògic, per tant, que governe la dreta en la Generalitat Valenciana (i, quina casualitat, des de 1995). Des d’aleshores, el PP ha fet bandera de la “creació de riquesa”, un valor materialista al 100% per 100%. Els ciutadans valencians que els han votat ho han fet amb l’esperança que d’eixa “creació de riquesa” els aplegara alguna migalleta. Mentrestant, el País Valencià s’omplia de blocs d’edificis, d’urbanitzacions enmig de secarrals (amb previsió de futurs camps de golf), les platges desapareixien darrere d’una immensa muralla de ciment i algeps, les hortes quedaven sepultades davall de diverses capes d’asfalt i de garatges soterranis. Evidentment, la riquesa s’ha creat per a unes poques mans, que s’han quedat amb els diners de les vendes de pisos i xalets a mitjan construir i ara han desaparegut. Al seu pas han deixat amb un pam de nas uns compradors falsament il•lusionats, uns obrers que han passat a integrar les llistes dels parats, i una immensa bambolla immobiliària i borsària que ja veurem com es resolen. Un gran valor aquest del creixement econòmic sense fre! Curiosament, quan el CIS pregunta als valencians per la seua situació ideològica (2008), només un 9’5% diuen que són de dreta! És evident que no és políticament correcte dir que s’és de dreta però, en realitat, la majoria són de dreta. I els valors no enganyen.

Per sort, entre els valencians de Novelda dominen els valors de l’esquerra, com demostren els resultats de les últimes eleccions municipals i la política que porta avant l’actual Ajuntament, governat pel PSPV-PSOE en coalició amb Compromís del País Valencià (BLOC, EU i els Verds). Més d’un del PP ha criticat la “sopa de lletres” que es troba al front del consistori municipal, sense fixar-se que en aquesta crítica estan tornant a mostrar-nos com els dominen els seus valors materialistes. Hem dit que un dels valors de l’esquerra és l’aprofundiment en els sistemes de convivència. I quin millor exemple poden donar els onze regidors de la majoria que mostrar que poden entendre’s i fer funcionar el poble? La base de la democràcia no és altra que l’acord entre els ciutadans per a organitzar la convivència. Els acord impliquen cessió. I no podríem conviure amb ningú (ni a dins de les nostres mateixes famílies) si no sapiérem cedir. Això sí: unes voltes, uns, i altres voltes, altres. Esta és la política actual de l’Ajuntament de Novelda: no imposar criteris dogmàtics, negociar-ho tot, de manera que el resultat final siga el benefici dels novelders en general.

Otras noticias de interés

1 COMENTARIO

  1. ¿Dice este señor que la izquierda no tiene valores materialistas? La izquierda, la derecha y el centro, todos por igual.
    ¡Qué vergüenza! Ya ha olvidado la reciente subida de asignaciones y sueldos a grupos políticos, a portavoces, …, y la liberación de un concejal de su grupo político (Bloc) con un «jugoso» sueldazo a cargo de todos los ciudadanos de Novelda. Por cierto, aprobado por unanimidad por todos los grupos políticos con representación en el Ayuntamiento.
    Todos sois iguales, sin excepción: ¡A llenarse el bolsillo rápido por si se acaba el chollo pronto!

Los comentarios están cerrados.

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,470SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias