Cultura segura

Article d’opinió de Berta Galiana, Compromís per Novelda

Una vegada ha passat el Nadal, cal reflexionar sobre algunes qüestions, però vaig a centrar-me en un dels sectors més castigats per esta maleïda pandèmia.

Em vaig quedar sorpresa de la programació cultural que l’Ajuntament de Novelda va oferir este Nadal, sorpresa perquè tot i que ha estat escassa, lamentablement, la difusió ha sigut quasi inexistent; però encara més quan sí que he vist un ampli ventall d´actuacions i esdeveniments en pobles veïns: a la nostra comarca cal destacar Monòver (Nadal en família, concerts de música, exposicions i presentació de llibres), tot dins de les circumstàncies actuals i respectant totes les normes de seguretat. Podria parlar de més pobles del País que han apostat per la cultura segura i als que he hagut de desplaçar-me per a poder accedir a ella. Açò, malauradament, no passa només en temps de COVID…

Som conscients de la situació actual, de les mesures que cal prendre, i de les restriccions que cal aplicar en exercici de la responsabilitat social. Al mateix temps, volem remarcar que la cultura és segura: tal com ho mostren les estadístiques, cap contagi o cap brot d’origen cultural.

Si ens cenyim a la família, salut i treball (tres pilars fonamentals, però no únics) estaríem parlant d’una societat distòpica, que cancel·la la llibertat de pensament i el sentiment de pertinença que ens aporta la cultura en la seua totalitat. I més preocupant és considerar que la cultura no és una feina. Si la situació és inestable i precària per al sector: estem parlant de persones i de famílies que viuen de la música, de la dansa, de les arts escèniques, de l’escriptura, del patrimoni cultural… imagineu per a una societat, per a un poble. No es tracta només d’un tema econòmic ja que des de la Conselleria de Cultura estan fent programes per a recolzar al sector sinó que es tracta primordialment d’una necessitat intrínseca per a les persones: la cultura, en totes les seues formes, ens ha ajudat en els moments més durs de la pandèmia, durant el confinament, on les distàncies socials físiques eren minvades a través de totes les manifestacions artístiques.

I ara, què ha passat, on està la cultura? Persones que continuen treballant i creant, però amb moltes dificultats, perquè cada vegada que s’anuncia un nou brot o una nova onada el primer que fan des dels ajuntaments (no tots, clar) i des de les administracions és cancel·lar l’esdeveniment amb tot el que comporta.

Novelda està lluitant de valent contra el virus i davant d’aquest panorama cal implementar unes polítiques culturals que recuperen la cultura com a dret, com a bé comú, garantint l’accés a totes les persones amb independència de les seues circumstàncies. Que sí es pot, que Novelda mereix la sensibilitat dels governants cap a la cultura, una cultura en majúscules i referencial, no  com la lletra petita d’un vulgar contracte.

Tenim els mitjans, tenim els espais, tenim els recursos humans: aprofitem-los, posem-los en valor.

Agrair a tots i totes les professionals de l’àmbit cultural i artístic així com a totes les associacions i persones que, malgrat esta època fosca que estem vivint aposten  per treballar i regalar els seus continguts a la població. Hem de continuar impregnant-nos de cultura, endavant!

Novelda, cuidem-nos!

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,460SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES