La Serreta-Golf: Un projecte inviable

Escrit de Víctor Cremades, Secretari Comarcal del Bloc

Ningú en el seu sa juí podria considerar un projecte amb futur, en els temps que corren, la construcció de més de 2.000 cases en l’entorn d’un camp de golf envoltat en el paratge de la Serreta.

Independentment de què els temps siguen millors o pitjors, el projecte en si presenta tal quantitat d’errors, vicis i possibles il•legalitats que la Comissió territorial d’Urbanisme hauria de fer marxa enrere i paralitzar un projecte que mai hauria d’haver-se aprovat.

En BLOC sempre ha sigut crític amb l’aprovació d’estos projectes, que, en realitat, el que pretenien no era, ni de bon tros, promocionar l’esport anglosaxó en qüestió, sinó escolar per l’escaire a la planificació municipal l’aprovació de macourbanitzacions, la majoria de les quals, per no tenir no tenien ni tan sols assegurada la disponibilitat d’aigua. I més en les nostres comarques del sud del País Valencià, que pateixen especialment la habitual sequera, amb un dèficit hídric que fa que s’haja de portar aigua d’altres zones amb més recursos.

En el cas de la Serreta Golf, es va produir l’aprovació provisional del projecte en l’ajuntament en desembre de 2004 (votada favorablement per l’alcalde i pels regidors del PP) sense cap document que assegurara la disponibilitat d’aigua, i en seu autonòmica es va aprovar definitivament amb un informe desfavorable de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

El projecte de la Serreta-Golf considerem, a més, que lesiona els interessos dels ciutadans tant com a conseqüència de l’aprovació municipal com en virtut de l’aprovació definitiva condicionada de la Comissió Territorial d’Urbanisme. L’aprovació municipal va ser lesiva en aprovar-se un conveni que sense cap informe mitjanament sòlid, fixava el preu del sòl en 15 euros m2. Un sòl, el preu del qual estaría en poc de temps molt per damunt de la quantitat conveniada. Allò que es diu un pelotazo urbanístico. Requalificació pura i dura de terreny sense passar per cap filtre participatiu de planificació del territori. L’aprovació de la CTU, no tinc paraules per a qualificar-la. A uns dies de les eleccions, amb el vot en contra de la meitat dels seus membres, s’aprova definitivament de forma condicionada el projecte sense reclamació expressa per al compliment de la legislació en temes tan importants com la cessió del 10% lliure de càrregues a l’ajuntament de Novelda, l’article 13.6 de la Llei del Territori en virtut del qual han de cedir a a l’administració la mateixa superficie requalificada en sòl protegit, en el cas de Novelda, uns 2.000.000 de metres, ni de l’article 82 de la mateixa llei, que obliga als urbanitzadors a pagar a l’administració l’anomenada quota de sostenibilitat, que en el projecte en qüestió podría estar valorat en més de 10.000.000 d’euros.

Xifres que, ara per ara, semblen inabastables per als urbanitzadors del projecte que, a més, s’han negat en redó a millorar les condicions lleonines, absolutament favorables als seus interessos, que van imposar al Partit Popular en l’aprovació inicial. Unes condicions que, a més de valorar el preu del sòl a una xifra molt per davall del seu valor real, els donava la possibilitat de comprar a l’ajuntament el 10% del total de la superfície, que li correspon legalment lliure de càrregues, per la xifra de 15 euros m2.

Després de l’aprovació plenària del passat mes en què la Corporació municipal va acordar sol•licitar a la Comissió Territorial d’Urbanisme la paralització del projecte la Serreta Golf (amb el suport inexplicable del PP), la pedra està ara en la teulada de l’esmentada Comissió, del president de la qual esperem un major nivell de trellat que el de la seua antecessora en el càrrec, i, per tant, que paralitze un projecte, que presenta, al nostre entendre i al dels tècnics que ens assessoren, uns vicis tals que el fan absolutament inviable.

Mentrestant és responsabilitat d’este equip de govern engegar el més prompte possible el projecte del polígon industrial del Pla, amb el consens de la majoria dels veïns, aprovat definitivament, per tal de dotar a Novelda del sòl industrial necessari per a poder diversificar el teixit industrial del nostre poble i no dependre tant d’una indústria absolutament lligada al sector de la construcció.

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,460SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES