9 d’octubre més que una festa

Artículo de opinión de Alicia Mendoza, componente de Guanyar

Aquest any singular on n’hi haja, no ens resistim a reivindicar el nostre dia gran, un dia que per a nosaltres és de festa i lluita reivindicativa per tot el que encara ens queda per aconseguir, primer donar les gràcies a totes eixes persones i associacions que amb el seu esforç fan que tots i cada dia siguen 9 d’Octubre, que lluiten per mantenir les nostres tradicions, cultura i llengua, i que de vegades han d’enfrontar-se, no només amb la tasca de crear un espai per desenvolupar totes les seues activitats, sinó que també han de justificar innumerables vegades aquesta tasca. És difícil de creure, que a un poble de parla valenciana siga tan complicat viure plenament en aquesta llengua, en l’àmbit institucional, comercial, cultural, ja que hui en dia encara és un problema que en molts serveis públics t’atenguen en valencià (ajuntament, metge… ) , trobar suport per a fer qualsevol activitat en valencià, inclús veure un cartell en valencià és una cosa utòpica….

L’ajuntament de Novelda compta amb un Reglament de Normalització Lingüística el qual no és compleix, tampoc s’ha convocat cap consell de Normalització, cultura.

Aquest buit ara mateix està cobert per les associacions que voluntàriament organitzen activitats de tota mena en valencià, sense pràcticament finançament però amb tot l’esforç i il·lusió actuant com una dinamitzadora cultural.

Malgrat la covid i les carències seculars per a la cultura valenciana a Novelda, aquestes associacions han aconseguit omplir l’agenda cultural.

Els novelders i novelderes com la resta de valencians reivindiquem que som un país amb la nostra cultura, tradicions, i enmig de tants problemes, el govern del botànic ha sigut capaç de gestionar millor que altres autonomies l’actual pandèmia, com demostren les xifres  d’inversió en sanitat i educació, les contractacions en aquests dos serveis públics encara que som una de les comunitats pitjor finançades. Un millor finançament revertiria en millors serveis públics, educació, sanitat i infraestructures, tot açò fa avançar a un país, i en el moment actual salva vides.

Continuem reclamant la sobirania del País Valencià, forgem entre totes un país basat en la protecció social on es respecten els nostres drets com a poble.  

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,470SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES