El 9 d’octubre i la cultura noveldera

Artículo de opinión de Berta Galiana, componente de Compromís

  Un altre any arriba el Nou d’Octubre i a pesar de les especials circumstàncies que ara ens acompanyen, tornem a celebrar i reivindicar la nostra història com a valencianes i valencians. Un any, de nou, associacions cíviques del nostre entorn prenen la iniciativa per a liderar els actes commemoratius del Nou d’Octubre i cal mencionar, especialment, el Rogle, pel seu esforç de crear consciència no només respecte del valencià, sinó de tot el bagatge cultural i tradicional de Novelda.

Pel treball constant i els resultats visibles que deixen les seues activitats, estes associacions haurien de comptar amb el recolzament majoritari de tota la ciutadania, però malauradament no sempre passa així, perquè la confrontació política fa que alguns partits es desmarquen de defensar la normalitat social i institucional de la llengua pròpia de Novelda.

La llengua vehicula tota la tradició i cultura d’un poble i és trist que alguns no li facen costat. És cert que ser un poble de frontera lingüística (amb Asp, Montfort i Elda) no ajuda, però no li ho podem atribuir tot a l’atzar de la nostra ubicació. Alguns partits, històricament, no han inclòs el valencià com a patrimoni propi i tradicional que cal defensar i d’altres ho han fet a un nivell molt inferior a com ho fan en altres pobles veïns. Eixa és la situació que tenim a Novelda i per això, és més important ací que en cap altre lloc, que l’associacionisme cívic i la ciutadania juguen el seu paper i s’impliquen activament per a omplir de cultura i activitats -amb respecte a les recomanacions sanitàries del moment- el nostre poble, per a recuperar i transmetre el seu llegat, les seues tradicions i allò que ens identifica com a novelderes i novelders.

La ciutadania ha de donar exemple, prendre partit, però també demostrar als partits, als que governen i als que no ho fan, que parlar valencià o mantindre viva la nostra cultura no resta vots a ningú. L’ús i promoció del valencià no hauria de ser ni de dretes ni d’esquerres, sinó una actitud genuïnament noveldera.

La gent de Compromís ens sentim orgulloses de portar la “bandera” de la defensa del valencià i d’ajudar a normalitzar-lo, però no volem eixa bandera en exclusiva. La volem compartir amb els partits de totes les ideologies, en definitiva amb tota la ciutadania de Novelda. El valencià està entre nosaltres però en situació de minoria, és hora de perdre-li la por i fer-lo més nostre encara. Com en altres aspectes, la discriminació positiva és l’única manera de revertir eixa situació de desavantatge i portar-lo a un nivell d’igualtat o normalitat. Impliquem-nos!

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,470SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES